Lasați deoparte hărți și informații turistice – Toscana se descoperă printr-un fel de navigare emoțională, unde istoria, arta, cultura și la bella dolce vita se îmbină armonios. Pentru o vacanța în Toscana vă propunem locuri speciale de vizitat, festivaluri și sărbatori tradiționale, evenimente culturale deosebite, specialități culinare și vinuri speciale. Poveștile din blog (unde vom detalia de-a lungul timpului tematicile de mai jos) vor fi un sfetnic bun pentru a alege o vacanță în Toscana dupa dorința inimii voastre.

Florenta vedere de epoca
Istorie

Toscana este cunoscută în istoria universală datorită dinastiei familiei Medici care s-a impus pentru trei secole (1434-1737) la conducerea Florenței și apoi a întregii regiuni. I Medici au dat lumii trei papi și Franței două regine. Iar umanității o colecție de artă fără precedent care poate fi admirată în special în muzeele Florenței. Istoria Toscanei are însă o serie de momente importante cu mult înaintea Renașterii. Numele regiunii derivă de la un popor extrem de interesant și de avansat care a locuit în această zona începând cu secolul al VII î.Ch. – Etruscii (mulți istorici susțin că ar fi fost înrudiți cu dacii).

Toscana se regăsește pe teritoriul fostei Etruria, ulterior numită Tuscia de către romani, apoi Tuscania și în final Toscana. Etruscii au pus bazele unor orașe ca Arezzo, Volterra și Populonia, ultimul pe malul mării Tireniene unde se află o necropolă impresionantă. Odată cu includerea etruscilor în Imperiul Roman, civilizația lor a luat sfârșit. În epoca romană s-au născut orașe precum Florența, Pisa, Pistoia și Lucca. Amfiteatre romane se pot admira la Fiesole și Volterra, iar la Lucca pe locul fostului amfiteatru se gasește Piața cu același nume. În multe locuri în apropierea mării sunt vestigiile unor vile romane.

Evul mediu și-a lăsat amprenta cu o serie de castele, orășele și cetăți fortificate și un lung drum al pelerinilor de odinioară către Roma – toate acestea fiind azi o comoară deosebită pentru Toscana și pentru oaspeții ei. De Toscana este legat și primul exil al lui Napoleon, în insula Elba – un mic paradis terestru pe care vă vom invita să-l descoperiți.

vacanta arta Toscana
Artă și cultură

Toscana este “vulcan” care a dat lumii personalități și opere uimitoare: Giotto este pictorul care a reușit să deseneze un cerc perfect cu mâna liberă, iar voi puteți urca în clopotnița desenată de el pentru Domul Florenței; Brunelleschi a revoluționat arhitectura prin construirea celei mai mari cupole din lume numai din zidărie, iar voi puteți admira din vârful ei o priveliște spectaculoasă asupra Florenței; Donatello emoționează cu toate sculpturile; Leonardo da Vinci te face să rămâi în extaz; Botticelli îți dă impresia că toată frumusețea din lume s-a contopit în tablourile lui; Michelangelo te cutremură prin perfecțiunea operelor.

E aproape ireal să pășești pe aceleași străzi ca Dante, Petrarca, Boccaccio sau Macchiavelli… Cum v-ați simți oare trecând pragul vilei în care a locuit Galileo Galilei sau admirând castelul renumitului explorator Giovanni da Verrazzano? Știați oare că în Toscana se află și mult râvnita spada din stâncă care fascinează generații întregi de copii? Galopând peste secole, îl întâlnim pe Giacomo Puccini cu operele sale, pe maestrul Franco Zeffirelli, pe renumitul tenor Andrea Boccelli, pe efervescentul actor și regizor Roberto Begnini.

Dragostea pentru frumos cultivată în Toscana a contribuit și la nașterea unor oameni care au revoluționat moda internațională precum Salvatore Ferragamo și Guccio Gucci. Orice gust artistic poate fi satisfăcut în această regiune, dar este important sa nu rămâneți compleșiti. Sfaturile din Blog vor fi utile pentru a evita amețelile și durerile de cap care pot fi primele simptome ale sindromului Stendhal și pentru a vă bucura de o vacanță în Toscana de neuitat.

traditii in Toscana
Tradiții

Toscanii sunt poate cei mai mândri locuitori ai Italiei. Sunt înflăcărați pentru propriul dialect (care a stat la baza limbii italiene), pentru cultura imensă pe care Toscana a dăruit-o lumii întregi și pentru istoria fiecărui colț de stradă, dar mai ales pentru locul de naștere. Dacă se întâmplă să întâlnești un toscan în altă țară, de obicei se prezintă ca a fi din Florența/Pisa/Siena/Lucca…și apoi spune sunt din Italia! Rivalitățile dintre orașe, ivite încă din Evul Mediu, se păstreaza în ziua de azi sub forma unei aprige ironii.

Tot ceea ce îi leagă pe toscani de un loc este sacru: festivalurile de origine medievală, ziua sfântului patron al orașului care este zi liberă cu program bogat de petreceri pe străzi și artificii seara, zicalele și proverbele, mâncărurile care se pregătesc numai în anumite momente ale anului și care deseori dau naștere unor sagre. La origine sagra însemna ceremonia de consacrare a unui loc de cult, dar în timp a început să fie folosit pentru a descriere un fel de festival dedicat venerării bunătăților oferite de natura: sagra vinului, a castanelor, a trufelor, a peștelui și altor bucate despre care vă vom povesti pe parcurs. În satele mici veți auzi la tot pasul dialectul toscan care nu e ușor de înțeles, dar e o încântare pentru urechi.

În orice loc de vacanță prezentat de noi, veți avea gazde care vă vor povesti tradițiile din familiile lor și vor încerca să vă facă să retrăiți farmecul trecutului pentru a cunoaște Toscana cunoscând sufletul acestui tărâm de vis.

vinuri vacanta Toscana
Vinul

„’Un ti mettere in cammino, se la bocca ‘un sa di vino.” Acest proverb toscan era pe vremuri un sfat pentru cine se pregătea de drum: ca să fie călătoria mai plăcută și ca să te poți încălzi puțin la nevoie, bea ceva păhărele de vin înainte de plecare. Noi vă sugerăm să beți multe pahare în timpul sejurului vostru în Toscana, degustând cât mai multe vinuri cu putință in buona compagnia.

Cu siguranță cei mai mulți dintre voi au auzit de renumitul Chianti Classico, un vin cu o istorie de trei secole și obținut cu un soi de strugure autohton (San Giovese) după o rețetă a baronului Bettino Ricasoli datând din 1872 (rețeta a fost recent modificată după ipoteza lansată chiar de către baron într-o scrisoare adresată Universității din Pisa). Este un vin protejat de marca DOCG (denominazione di origine controllata e garantita) care indică originea geografică a vinului și are un regulament de producție. Chianti Classico este zona istorică de producție a vinului Chianti, dar în prezent există alte șapte zone care produc vin Chianti și pe care le vom prezenta în articolele din Blogul nostru. Un vin cu totul ieșit din comun este Brunello di Montalcino, fratele mai sofisticat al vinului Rosso di Montalcino, un vin care începe să fie excelent după aproximativ 10 ani de la producție. Mai puțin cunoscute sunt vinurile chemate Supertuscan care nu respectă tradiția regiunii, combinând alte soiuri de struguri cu rezultate incredibile.

Vinurile de pe coasta mării, ca și cele din insula Elba, sunt o surpriză plăcută pentru orice cunoscător și complementul perfect pentru specialitățile culinare tipice zonei de mare a Toscanei. Nu vă rămâne decât să veniți și să le savurați aici, admirând un apus de soare pe dealurile pline de chiparoși.

ulei extravirgin Toscana
Uleiul extravirgin de măsline

Uleiul extravirgin de măsline produs în Toscana este unul dintre cele mai apreciate din toată Italia. Clima deosebit de blândă a Toscanei, scăldată de soare mai tot timpul anului cât și compoziția solului conferă uleiurilor toscane note mult mai delicate decât în sudul Italiei de exemplu.

Denumirea extravirgin este dată de aciditatea uleiului (prin lege maxim 0,8% – de obicei un ulei al unui mic producător are o aciditate de 0,2-0,3%). Aciditatea nu se simte la gust, se poate identifica numai prin analiza bio-chimică a uleiului. Dacă măslinele sunt prea bătrâne, dacă timpul de depozitare dintre recoltă și frangitura (presare) este prea lung, dacă fazele extragerii nu sunt controlate în mod adecvat se riscă o aciditate mai mare și deci pierderea calitații de extravirgin.

Cele mai apreciate uleiuri extravirgine de măsline sunt cele ale micilor producători care reușesc să garanteze micro-zona de proveniență a măslinelor, un interval de timp redus între cules și produsul final, calitatea procesului de extragere a uleiului – toate elemente cruciale pentru a obține un ulei cu o aciditate foarte scăzută, o adevărată medicină naturală pentru organism.

 

bucatarie vacanta Toscana
Bucătărie toscană

Mâncărurile tradiționale sunt sacre în Toscana. Bucătăria toscana este cea a vechilor țărani, i contadini di una volta, care neavând multe posibilități reușeau să gătească mereu ceva gustos cu ingrediente simple, la îndemâna oricui. Rețele din timpuri străvechi sunt un motiv de orgoliu deși fiecare acasă adaptează după gustul propriu sau după tendințele moderne. Un lucru este cert: respectul pentru calitatea produselor este imens și din ce în ce mai mult orice restaurant, trattoria, osteria, taverna, locanda se străduiește să utilizeze ingrediente provenind de la producători locali.

Pâinea este regina bucătăriei toscane, dar nu orice fel de pâine, ci una complet fără sare. Se face în felul acesta cam de prin secolul al XII-lea când Pisa, aflată în momentul culminant al conflictelor cu Florența, blochează comerțul de sare către partea internă a regiunii. Pâinea toscană are o formă aproape dreptunghiulară și cântărește de la minim 500 gr până la 2 kg. Sunt foarte multe rețete toscane care se rotesc în jurul pâinii uscate ca ingredient principal. Carnea folosită în cea mai mare parte a rețetelor tradiționale este cea albă (pui, curcan, bibilică, porumbel, iepure) dar și vânatul, mai ales mistreț și iepure de câmp. Nu putem trece cu vederea bineînțeles celebra bistecca alla fiorentina, (carne de vită rasa chianina, cu osul în formă de T, cu filé și controfilé, groasă de 3-4 cm și făcută numai al sangue la grătar). Zona de mare a Toscanei încântă prin multe feluri de mâncare pe bază de pește, inedite pentru călătorii străini. Prăjiturile toscane sunt strâns legate de sărbători religioase sau de calendarul recoltelor.

Pastele făcute de mână sunt un deliciu și va exista cu siguranță o ocazie în timpul vacanței voastre să învățati să le faceți pentru a duce înapoi acasă o felie din Toscana.